Bygga passivhus och lågenergihus

Många har drömt om att bygga sitt eget hus och det är alltfler som gör det. Det är hett både i Stockholm och runt om i vårt avlånga land. I takt med att bostadspriserna ökat har också kravet på kvalitet i nybyggnationer gradvis höjts. Redan 2010 började det pratas om att det inom kort skulle gå att bygga en villa som gav mer energi än den förbrukade, och nu är drömmen sann.

Köpa tomt och bygga eller köpa begagnat?

När vi började leta tomt 2012 i Stockholm var bostadsmarknaden redan omtalad som överhettad, men såhär 2018 kan vi konstatera att den inte vek en tum, tvärtom fortsatte det uppåt i stegrande takt.

2012 var snittpriset på en bostad i Stockholm 45 657 kronor per kvadratmeter, för att 5 år senare 2017 vara uppe i 72 765 kronor per kvadrat. En prisökning på hela 59% i en marknad folk trodde skulle vika.

Utveckling bostadsrätter i Stockholm enligt Mäklarstatistik

Passivhus, lågenergi, plusenergihus

Begreppen är många och definitionen av vad som är vad är för de allra flesta diffus. Gemensamt för de olika hustyperna är att de i regel är energisnåla, täta, rigoröst byggda och att de ytterst osannolikt är fabriksbyggda. Vi har länge letat byggare av energisnåla hus och det tog ett tag innan vi hittade rätt, men nu är vi helt frälsta. Sent våren 2018 såg vi en hemnet-annons på Facebook med ett otroligt vackert hus i Stockholms utkanter som var i köpbart pris och när vi läst på om objektet hittade vi vår byggare. Passivhus och lågenergihus byggaren Sjöberg & Thermé med utgångspunkt i Järna är precis vad vi letat efter. Vi besökte deras hemsida och blev kära direkt (kolla in deras tidigare byggen och bli kära ni med!). Ett personligt bemötande, vackra unika hus som byggs helt från grunden och jag som kund får vara med och påverka slutresultatet i allra högsta grad.

Vi har träffat de och efter det mestadels haft kontakt med den karismatiske Philip Thermé som också är med och driver projektet ihop med oss. Företaget har alla kontakter jag kan tänkas behöva från arkitekt och arbete med bygglov till praktiska saker som hantering av schaktmassor till de mer roliga detaljerna som poolbyggare och trädgårdsarkitekter.

Om allt går som det ska så har vi vårt drömhus om 12 månader och då kan vi njuta att slippa nästan hela kostnadsposten för uppvärmning. Spännande framtid!

Ps. Kolla in deras hus Villa Bång med gjuten betongpool. Hur snyggt?! Ds.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *